ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Солени краставички с ръжен хляб

Магазини Берьозка, руско ястие
Много са рецептите за солени краставички. Всяка една домакиня има задължително своя собствена, фирмена рецепта. Нямаме претенциите да преразглеждаме вашите пристрастия (фирмените рецепти са нещо свято), но приготвихме краставички с хляб и те ни харесаха. Не можем да устоим на такава рецепта.
Необходимите продукти
Съставки: 
  • 2 кг здрави неголеми краставици
  • 120-130 г ръжен хляб, най-добре бородински
  • 20-25 г клонки копър
  • 100 г сол
  • 50 г захар
  • 4-5 скилидки пресен чесън
Приготвяне на ястието

Залейте краставичките със студена питейна вода. Оставете за 3-5 часа на прохладно място. На всеки 1,5 ч. изливайте водата и заливайте плодовете с чиста вода. Можете и да не правите това, но напоените краставички са по-крехки и хрупкави, най-добре се осоляват и бурканчетата с тях не се "взривяват" (последното потвърждение не е доказано на 100%).

Приготвяне на ястието

Отрежете двата края на краставичките и ги набучете с вилица 1-2 пъти.

Приготвяне на ястието

Нарежете хляба на парчета и го подсушете леко на сух тиган. Не се престаравайте!

Приготвяне на ястието

Поставете краставичките в 3-литров буркан за стерилизиране. Поставете хляба отгоре. Добавете нарязания на ситно копър или всичкия чесън. Залейте със солено-сладката кипнала вода така, че тя до достига до самия връх на буркана, или дори да прелее от единия край. Затворете буркана и го оставете така за 2-3 дни на стайна температура. След това вече можете да хапвате краставичките.

Категории: