ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Да се запознаем по-отблизо с червен хайвер...

Уникалната полза на червения хайвер се дължи на природните мастни аминокиселини в състава му. Така наречените полиненаситени киселини в червения хайвер помагат при профилактика и лечение на атеросклероза и редица други сериозни заболявания. Хайверът съдържа и незаменимата аминокиселина Омега-3, която нормализира работа на мозъка, органи на зрението, защитава тялото от образуване на тромби и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Редовната употреба на червен хайвер спомага за укрепване на имунната система и предпазва от образуване на ракови заболявания.

Интересно и полезно от Берьозка

Червен хайвер от Кета
Калоричност: 249 кКал.
Енергийна стойност на Хайвер от Кета (съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати):
Протеини: 31.5 гр. (~126 кКал)
Мазнини: 13.2 гр. (~119 кКал)
Въглехидрати: 1 гр. (~4 кКал)
- Риба Кета е една от най-широко разпространените видове сред тихоокеонската сьомга.
- Кета се среща в Северния ледовит океан, в Беринговия проток, северно от Корея, до бреговете на Камчатка, Курилски острови и на остров Сахалин в реките Амур и Охота. Освен това тя обитава и бреговете на Северна Америка, Канада и Калифорния.
- В кулинария се използва, както месото на рибата така и нейния хайвер.
- Месото на кета, както и нейния червен хайвер са доста известни със своите изключителни вкусови и потребителски характеристики.
- Зрънцата на червен хайвер от Кета в диаметър средно достигат 9 мм. Трябва да се отбележи, че добивът на хайвера от Кета с търговска цел датира много отдавна и се е извършвал на територия на Руската Федерация. Преди 100 години този хайвер е получил названието "Царски". Цветът на хайвера може да варира от наситено кехлибарено до оранжево, в зависимост от подвидове риба, от която той се добива. Професионалистите потвърждават, че качествения кетов хайвер се отличава с правилната кръгла форма на зрънцата и добре забележимите петънца вътре в тях. В кулинарията много често зрънцата на хайвера се използват не само за ефектен ордьовър, но и за декорации на ястия от рибни и морски продукти.

Хайвер от Горбуша
Калоричност: 230 кКал.
Енергийна стойност на Хайвер от Горбуша:
Протеин: 30.6 гр. (~122 кКал)
Мазнини: 11.5 гр. (~104 кКал)
Въглехидрати: 1 гр. (~4 кКал)
- Риба Горбуша е също от семейство Сьомгови.
- Горбуша се среща в студените води на Тихия и Северния ледовит океан, от река Сакраменто в Северна Калифорния до река Макензи в Канада, и от Река Лена в Сибир до Корея. Често се среща и на Колски полуостров.
- Използва се месото на рибата и нейния червен хайвер.
- Хайверът от Горбуша се счита за най-разпространения вид червен хайвер. Той има среден размер зърна, около 3-3.5 мм и те са в светло-оранжев цвят. Има силно изразен аромат и наситен вкус.
Химичния състав на хайвер от Горбуша обогатен с природен протеин, който доста лесно се усвоява от човешкия организъм. Освен това в хайвера присъства голямо количество витамин А, който оказва положително въздействие на нашия организъм, доста голямо количество фосфор, флуор, сяра, магнезий и калций. Въпреки, че в червения хайвер от Горбуша има и доста голямо съдържание на холестерол, но той не може да навреди на здравето Ви, защото се неутрализира от другата химична съставка в хайвера - лецитин!

Хайвер от Нерка
Калоричност: 156 кКал
Енергийна стойност на Хайвер от Нерка:
Протеини: 20,3 гр.
Мазнини: 8.4 гр.
Въглехидрати: 0 гр.
- Риба Нерка е също част от голямото семейство на Сьомгата
- Тази риба е широко разпространена по бреговете на Америка, Аляска и южно от Калифорния. В азиатските води Нерка се среща на юг от Хокайдо и на север до река Анадир. Голами популации има и по бреговете на западна и източна Камчатка. По-малко се среща на север от Охотското море и в източната част на остров Сахалин.
- Хайвер от Нерка (Нерка червена) има червен или по скоро рубинен цвят. Нейните зрънца са по-малки, с диаметър около 3 мм. Има изключително изразен аромат и леко горчив вкус. Много често потребителите се подвеждат заради горчивия вкус и мислят този хайвер за некачествен, но това е по-скоро от незнание, защото на хайвера нищо не му липсва! В Западна Европа и САЩ се счита за най-изискан и много скъп.

Хайвер от Сьомгова пъстърва
Калоричност: 246.50 кКал
Енергийна стойност на Хайвер от Сьомгова пъстърва:
Протеини: 32.13 г
Мазнини: 14.15 г
Въглехидрати: 0.50 г
- Пъстърва — това е общо название на няколко вида сладководни риби, които спадат към семейството на сьомгата. Пъстървата присъства в три от общо седемте рода на сьомгата: атлантически, тихоокеански и Salvelinus.
- Рибата е най-широко разпространена в Западна Европа. Тя се намира почти навсякъде, като изключение правят големите реки. В Русия нейното разпространение е ограничено. Тя се среща в Карелия и в другите северозападни региони на страната като Мурмански, Волгоградски, Ленинградски, Псковски, Вологодски, Новгородски и в Тверска област. В Украйна обитава западните области и в Крим. На територия на Средната Азия в горната част на Амударя, в притока на река Кама и по-рядко във водите на Долна Волга.
- Хайвер от сьомгова пъстърва е с най-малък размер от всички представени днес видове. Нейния размер е около 2-3 мм., тя е с леко горчив вкус и с цвят преминаващ от тъмно жълт до ярко червен. Цветът на хайвера изцяло зависи от времето и мястото на добив.

Картофи, пълнени с хайвер

Магазини Берьозка, руско ястие
Необходимите продукти
Съставки: 
 • 10 малки картофа
 • 200 гр. гъста сметана
 • Червен или черен хайвер 200 гр.
 • Копър (на вкус)
Приготвяне на ястието

Стъпка 1. Загрява се фурната до 200 гр. С, овиват се 10 малки млади картофа във фолио (всеки поотделно), запичат се около 30 мин или до готовност.

Приготвяне на ястието

Стъпка 2. Картофите се охлаждат напълно. След това се нарязват на половинки, издълбавайки вътрешността, като се оставя по 2.5 см. във всяка половинка.

Приготвяне на ястието

Стъпка 3. Във всяка половинка се слага по 1 супена лъжица гъста сметана, малко копър и хайвер.

Категории:

Салата със сьомга и червен хайвер

Магазини Берьозка, руско ястие

Има една известна на всички истина: традиционната руска маса- това е преди всичко засищане и разкош...Така се е стекло в Русия още от времената на Древноруските князе. Княжеската маса се е "ломила"- така са говорили винаги и все още говорят в Русия.
"Ломила се е"- това значи, че е могла да се счупи от обилната храна, която е била не само вкусна, но и пъстроцветна. Ярката маса- това е не само дълг към празничното настроение... Ох! Колко се възбужда апетита когато виждаш оранжеви, ярко-червени, бяло-зелени съчетания...както се казва, "да ти потекат лигите")))
Предлагам ви една от красивите и засищащи салати, която великолепно ще послужи в качеството на мезе и към вино, и към ракия, и към водка...

Необходимите продукти
Съставки: 
 • Ще ви бъдат необходими съвсем малко продукти:
 • - Филе от сьомга слабосолено- 200 гр.
 • - Червен хайвер- 150 гр.
 • - Сварен ориз (неосолен)- 200 гр.
 • - Яйца варени - 3 бр.
 • - Зелен лук- 1 връзка
 • - Майонеза "Провансал" - на вкус.
Приготвяне на ястието

Стъпка 1: Купуваме в "Березка" готово слабосолено филе от сьомга (то така се и нарича "Царское")

Приготвяне на ястието

Стъпка 2: Нарязваме филето на кубчета.

Приготвяне на ястието

Стъпка 3: Варените яйца накълцваме наситно.

Приготвяне на ястието

Стъпка 4: Зеленият лук нарязваме надребно.

Приготвяне на ястието

Стъпка 5: Смесваме парчетата сьомга, яйцата и лука с варения ориз и разбъркваме с майонезата (само "Провансал" ще даде нужния вкус, т.к. той притежава точно необходимото съчетание на киселинност и острота), оформяме салатата на "купчинка". Отваряме кутийката червен хайвер и "облепяме" с него нашата купчинка. Много вкусно и засищащо. А за още по-голяма важност може да украсим със скариди.

Категории:

Само за любители на хайвер. Манастирска салата

Магазини Берьозка, руско ястие

С червен хайвер ястията се получават много вкусни, много изискани и много красиви. Повярвайте на нашия хайверен опит. А най-добре- проверете с помощта на нашите любими рецепти за ястия с хайвер.

Необходимите продукти
Съставки: 
 • 6 варени картофа
 • 150 гр. червен хайвер
 • 1 голяма глава лук
 • 1 малка прясна краставичка
 • 1 ябълка
 • 2 варени яйца
 • 1 пресен домат
 • 150 гр. майонеза
 • зелена салата (маруля), копър
Приготвяне на ястието

Стъпка 1. Настържете лука на едро ренде. Смесете хайвера с лука, захлупете сместта с похлупак и я оставете настрани да постои 15-20 минути.

Приготвяне на ястието

Стъпка 2. Почистете ябълката, премахнете сърцевината и я нарежете на ситни кубчета

Приготвяне на ястието

Стъпка 3. По същия начин нарежете картофите.

Приготвяне на ястието

Стъпка 4. Нарежете краставичката

Приготвяне на ястието

Стъпка 5. Нарежете яйцата

Приготвяне на ястието

Стъпка 6. Нарежете домата

Приготвяне на ястието

Стъпка 7. Смесете всички продукти, посолете, добавете майонезата и разбъркайте. Изсипете сместта в салатна купа, украсете с листа маруля и копър.

Категории:

Коментари

Добави коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.