Готов съм да застана на колене пред тоз, който казал ни е що е туй пелмени…

Магазини Берьозка, новини

«Сервитьорът внесе супника с излизаща от него пара и се захвана ловко да разлива със сребърен черпак в дълбоки чинии бульон с пелмени. - Ето,желаете ли да погледнете, от фазан е ...» (А.Бушков. Дивото злато )
Пелмените са уникално ястие. Почти всякa нация има свой вариант пелмени, а където ги няма, там обезателно биват внесени и направени по свой маниер. Тяхната уникалност се състои преди всичко в това, че те не са «сезонно» ястие. Те се ядат зиме и лете – винаги вкусни и при това не оставят тежест в стомаха, както това би могло да бъде след обилен месен обяд. А ако се сервират пелмени с бульон, то вие ще получите супичка, която е така необходима на всеки, макар и един път на ден.
Пелменни традиции
У древните уралци пелмените са имали ритуално значение: ястието символично въплащавало принасянето в жертва на всички видове животни, които владеел човека. Поради това традиционаата уралска месна плънка се състои от три вида месо - говеждо, агнешко и свинско, които се смесват в строго определена пропорция: на всеки килограм кайма на говеждото е 45%, агнешкото - 35% и свинското - 20%.
От уралците от Перм пелмени по-късно се научили да правят татарите и марийците, и руските сибиряци. Обаче вкусът им се изменил. Така татарите изцяло заменили плънката с агнешко, руснаците започнали да я приготвят отначало само от говеждо, а после от говеждо и свинско. Мазното свинско и прясното говеждо изискавали повече пипер и чесън, а агнешкото - лук, в резултат вкусът на пелмените се отличил от уралските.
Освен месни пелмени в северната кухня са распространени пелмени с гъби, лук, ряпа и кисело зеле.
Нашето семейство е живяло в Сибир. Пелмените бяха едно от най-значимите ястия в моето семейство. Затова имахме пелмени в камерата на нашия домашен хладилник винаги: и през зимата, и през лятото. Всеки член от семейството, на който му се приискваше да похапне, можеше само за 7 минути да си приготви обяд с пелмени самостоятелно, по простата причина,че те са невероятно лесни и бързи за приготвяне.
Пелмените бяха от голяма полза за нашето семейство.. Сплотяваха всички у дома.. Татко приготвяше каймата, мама тестото, аз, сестра ми и брат ми приготвяхме пелмените . Защипвахме ги всички заедно. Правехме до хиляда бройки, замразявахме и съхранявахме в в хладилната камера. Изсипвахме пелмените в пакети, а после загребвахме колкото ни трябват и варяхме.
Сибирските пелмени бяха едно от ястията, с които моите родители в гощаваха гостите. И така беше не само в детството, но и във всички следващи години, когато ние пристигахме в дома на родителите ми.
Моите деца, моите племенници, т. е. следващото поколение, така както и ние, винаги сме обичали пелмени, които са приготвени в бащината ми къща. Мама поднасяше пелмените на огромно плато, около него в малки чинийки слагахме различни подправки за пелмени, за всеки вкус. Имаше прясна сметана, разтопено краве масло, оцет, аджика (люто), майонеза. Платото непрекъснато се зареждаше с гореши пелмени и всички похапваха с голямо удоволствие.
Нясколко правила за приготвяне на пелмени, за да бъде вкусно:
• съотношението на плънката към тестото не трябва да е по-малко от 50%;
• пелмените да слепим сами – сигурен начин да се насладим на отличен вкус.
Но… на този,на които не му достига времето или –кулинарните умения ,то…. Нито едното, нито другото не бива да е повод за това да се откажем от такава вкусна и полезна храна. Не бива да се забравя, че фризерите в Берёзка буквално са задръстени с готови пелмени, само се налага да направим правилния избор:
• ако на етикетчето с пелмени намерите словосъчетанието «растителен белтък», значи, в пелмените е добавена соя. А това, по правило, не е най-добрия начин да се повлияе на техния вкус. Счита се, че ако съдържанито на соя в месните полуфабрикати не превишаава 20%, тази добавка не повлиява на тяхното качество;
• преди да сложите пелмените в кошничката за продукти, разтърсете пакета. Пелмените трябва весело да тракат, а не тежко да се премятат на големи буци .
• добре би било ако на пакета е указано съдържанието на съставките.. Съотношение- то на плънката към тестото не бива да е по-малко от 50% — помнете това.
Начини за приготовяне на готови пелмени безброй. Пелмените:
• се варят във вода с добавяне на масло,
• се варят просто във вода с подправки (традиционно – това е дафонов лист, но може да бъде копър, лук, магданоз)
• се пържат на тиган с добавяне на краве масло,
• се запичат във фурната на тава, посипани с настърган кашкавал или сирене,
• се прибавят в супи…
И множество други начини
Оцет към пелмените: традиция или иновация?
Преди няколко дни бях участник в оживена дискусия по въпроса за това, колко е традиционно за руснаците да използват оцета за пелмените (нужно ли е да се уточнява, че всичко се е случило в момент на похапване на пелмени с оцет и дружно порицаване на стопанина на дома за отсътствие на сметана). И макар че, самата аз съвсем не съм против понякога да овкуся някой и друг пелмен в балсамов оцет, в спора поддържах защитниците на сметаната, маслените сосове и традициите за ядене на пелмените с бульон. Кая се, виновна съм, сгреших. Оказва се, има документални свидетелства за това, че с пелмените отдавна се употребява с оцет.
В славянските народи съществуват две различни думи за обозначение на тази подправка : оцет и уксус. В древноцърковнославянските евангелия уксус ((на бълг.оцет) се нарича "оцет" или : "оцетно вино" (Мр. XV, 23). Същата дума се употрябява и сега при западните и южни славяни.
Великорусите не знаят сега думата оцет, а употребяват само названието уксус . В XVI-и и XVII-и векове у великорусите "пипер, горчица и оцет се поставяли винаги на масата, като необходимост за обяда".
Употребата на оцет е доста разнообразна. Обаче в приуралските губернии и в Сибир оцетът преди всичко и най-много от всичко се изполва за пелмени. Из Западен Сибир има свидетелство, че там "пелмените се ядат с вилици, горещи,и с оцет".
Хайде, набучвате пелменчето на виличка и овкусявате го в оцет , разреден с преварена вода (пробвайте – сместа трябва да бъде леко кисела на вкус).
Райска наслада!!))

Магазини Берьозка, снимка
Магазини Берьозка, снимка
Магазини Берьозка, снимка
Магазини Берьозка, снимка