Рибни пастети

Рибни пастети

Пастетът отдавна вече е заел почетно място в ежедневието и в празниците.
В класическия си вариант това ястие се състои от наситнени субпродукти, но в последно време популярни станаха рибните пастети. Никой точно не знае, къде за пръв път са се научили да приготвят това блюдо. Френската дума "pate" дословно се превежда като тесто и абсолютно отразява неговата мека и нежна структура. В началото на XIX век, за да могат да превозват пастета на големи разстояния, са го запичали във вътрешността на пай, преди което са го заливали с разтопена мазнина. До началото на миналия век той е бил достъпен само за избран кръг от аристократи, но с развитието на промишленото производство е влязъл в менюто на обикновените жители. Един от най-необичайните и полезни варианти на това ястие е рибният пастет. Такъв пастет ще бъде идеално предястие както в делнични дни, така и на празници.