„Пресерви” от сельодка

„Пресерви” от сельодка

Най - вероятно вече сте опитвали „пресерви” от сельодка. Те са вкусни, удобни за съхранение, лесно се отварят и не трябва да се готвят, трябва само да се отвори опаковката. А вие знаете ли по какво се различават от консервите?
„Пресерви” и консерви – въобще не е едно и също. И основната разлика между пресервите и консервите е в начина на приготвяне на тези продукти.

Консерви

Консервирането на риба предполага задължителна термична обработка заедно с добавяне на различни консерванти. Консервите, приготвени по Държавен стандарт, се приготвят само с използването на натурални консерванти. Стерилизацията, съвместно с консервантите, създава стерилна среда вътре в самия съд за съхранение, в който размножаването на бактериите става невъзможно.

Пресерви

Пресервите не се подлагат на обработка с висока температура. Фактически рибните пресерви представляват пастьоризиран продукт. Срокът на годност на пресервите е много по-кратък от на консервите, но пък за сметка на това в рибните пресерви вкусът е по-наситен. В тях се съхранява максимумът от полезни вещества и освен това консистенцията на рибата практически не страда. Освен рибата, пресервите съдържат само сол и природни киселини, изпълняващи ролята на антисептик.

Съществува огромно количество рецепти за производство на пресерви, така че вие винаги можете да изберете пресерви по ваш вкус. Както и консервите, пресервите се приготвят по няколко начина: в растително масло, в собствен сос, а също така в саламура и в сос. Осоляването на рибата за пресервите може да бъде в солен разтвор или с поправки, в качеството на термообработка най-често се прилага бланширане. Също така пресервите се различават по начина на разфасоване на рибата: на парченца, на филийки, филе или цели риби. Пресервите обикновено се пакетират в пластмасови опаковки, тъй като металните могат да се окислят. Но съществуват и други видове опаковки, в това число и метални консерви – в случаите, в които маринатата не е кисела. Стъклото също се използва за съхраняване на пресервите, но значително по-рядко, тъй като е възможно да се счупи по време на транспортиране.

Основното количество рибни пресерви в Русия се приготвят от сельодка. Такава сельодка в различни маринати и опаковки ние си купуваме често и поднасяме на масата с лук, с варени картофи или приготвяме традиционната сельодка “под шуба”.