„Пресерви” и салати от морски дарове

„Пресерви” и салати от морски дарове

„Пресерви” и консерви – въобще не е едно и също. И основната разлика между пресервите и консервите е в начина на приготвяне на тези продукти.

Консерви

Консервирането на риба предполага задължителна термична обработка заедно с добавяне на различни консерванти. Консервите, приготвени по Държавен стандарт, се приготвят само с използването на натурални консерванти. Стерилизацията, съвместно с консервантите, създава стерилна среда вътре в самия съд за съхранение, в който размножаването на бактериите става невъзможно.

Пресерви

Пресервите не се подлагат на обработка с висока температура. Фактически рибните пресерви представляват пастьоризиран продукт. Срокът на годност на пресервите е много по-кратък от на консервите, но пък за сметка на това в рибните пресерви вкусът е по-наситен. В тях се съхранява максимумът от полезни вещества и освен това консистенцията на рибата практически не страда. Освен рибата, пресервите съдържат само сол и природни киселини, изпълняващи ролята на антисептик. Съществува огромно количество рецепти за производство на пресерви, така че вие винаги можете да изберете пресерви по ваш вкус. Както и консервите, пресервите се приготвят по няколко начина: в растително масло, в собствен сос, а също така в саламура и в сос. Осоляването на рибата за пресервите може да бъде в солен разтвор или с поправки, в качеството на термообработка най-често се прилага бланширане. Също така пресервите се различават по начина на разфасоване на рибата: на парченца, на филийки, филе или цели риби. Пресервите обикновено се пакетират в пластмасови опаковки, тъй като металните могат да се окислят. Но съществуват и други видове опаковки, в това число и метални консерви – в случаите, в които маринатата не е кисела. Стъклото също се използва за съхраняване на пресервите, но значително по-рядко, тъй като е възможно да се счупи по време на транспортиране.

Морски дарове в растително масло и марината – това е превъзходна основа за салати и самостоятелно ястие. Скариди и калмари, подправени с олио и добавени подправки, могат да се използват веднага след отваряне на опаковката.
Благодарение на оригиналните рецепти на маринатите, приготвени с използването на плодова киселина, морските дарове имат прекрасен вид и изумителен вкус.
Опаковките с морски продукти представляват: пластмасови кутийки, тарелки и торбички.

Изисканите морски деликатеси ще разнообразят вашата ежедневна трапеза и ще станат добро украшение за празничната ви вечеря.

Морските дарове се отнасят към продуктите с високо съдържание на пълноценни белтъчини, незаменими аминокиселини - лизин, левцин и изолевцин, а също така дикарбонови аминокиселини, такива като аспарагинова и глутаминова киселина, полиненаситени мастни киселини, минерални вещества, витамини.
В резултат на това, съвкупността от свойствата на хранителния продукт от морски дарове и зеленчуци позволява да се удовлетвори физиологичната потребност на човека от необходимите вещества и енергия.

Най-ярко това се проявява в дейността на сърдечно-съдовата система.
Ежедневната употреба на богатите на минерали калмари, скариди, миди в растително олио дава възможност да се понижи концентрацията на холестерол в кръвта.

Освен това, огромната концентрация на желязо и йод помага на даровете на морето да нормализират работата на щитовидната жлеза, а също така да подобрят работата на главния мозък.

Салата от морско зеле се нарича салатата, направена от някои видове кафяви водорасли от семейство Ламинария. Ламинария са полезни със съдържанието си на фосфор, натрий, желязо, витамини от групите B, C, D, E, алгинова киселина, полизахариди, калий и голямо количество целулоза.

Салатата от морско зеле трябва да се предпочита при хипертонични болести, атеросклероза и запек.

При разтоварваща диета с помощта на салати от ламинария може да се постигне намаляване на теглото. Морското зеле бързо засища глада. Обилното съдържание на витамини и микроелементи, които бързо се усвояват, нормализират апетита.
Най-голямата сила на ястията от ламинария е наличието на голямо количество йод и нормализирането на работата на щитовидната жлеза.

Употребата на салати от морско зеле е противопоказно при непоносимост към йод, при остри форми на заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците, а също така по време на бременност.