Месни консерви и пастети

Месни консерви и пастети

Задушеното говеждо, свинско, по-рядко – овче в съветски времена за много хора са били спасителната сламка, те можели да се приготвят и с картофи, и с елда, и с макарони, а дори и да се свари всякаква супа с тях. Любителите на туристическите походи задължително взимали със себе си консерва задушено. Все пак това е готово за употреба чисто месо, тоест не е необходимо много време, ако искате например да подправите спагетите с месо, а може и да се заситите направо с лъжицата от консервата.

Пастет – това е един от най-древните кулинарни шедьоври, които познава човечеството. Днес това ни се струва странно: толкова е сложно да си представим, че копринената пастетна маса от консервена кутия е можела да се получи у кулинарите в онези времена, когато все още не е имало домашни машини за мелене на месо, нито заводски конвейрни линии. Най-близо до руското название «пастет» е италианското pastetto. С тази дума е прието да се нарича фино стритата паста от най-различни съставки – диво месо, месо, черен дроб, риба, гъби, зеленчуци, ядки.
Студеният пастет може да се поднесе върху порцеланова чинийка, да се нареже на парчета и да се украси със зелени подправки. Може да се сложи на тънки листове в кошничка от тесто като този малък натюрморт се допълни с резенчета пресни или мариновани зеленчуци и клончета магданоз и копър. А може просто да се намаже върху хляб и да се изяде с апетит, в компанията на силен сладък чай.