Консервирани гъби

Консервирани гъби

От древни времена гъбите в Русия са били ценен хранителен продукт. Те са се приготвяли от жените и децата в големи количества и позволявали на ловните и земеделски общества да преживеят суровата и гладна зима. С идването на християнството, гъбите започнали да изземват ролята на пълноценен заместител на месото. С тях се подкрепяли по време на пост и миряните, и духовенството.
Обикновено след събирането на гъбите, те или веднага се приготвят (пържат се или се прави супа), или се осоляват. Обикновено преди консервирането гъбите се сваряват или накисват в студена вода от 1 до 5 денонощия, водата се сменя няколко пъти на ден. Варенето с последващо изливане на течността представлява най-сигурният начин да се избегне натравяне с тези видове гъби, които предизвикват стомашно-чревни разстройства.
В руската национална кухня на гъбите винаги е отреждано почетно място. Особено са ценили осолените гъби - ароматните млечници и ухаещите на свежи борове „рыжики”. Много популярни са били пайовете с гъби. От гъбите са варели супи, добавяли са ги в ши. Гъбите заемали почетно място не само на селската, но и на царската трапеза.
Консервираните гъби са отлично мезе за водката. Това е прекрасно допълнение към обяда или вечерята, към варените картофи със сметана. Това е интересна съставка в салатата. Например салата от мариновани гъби и шунка:
СЪСТАВКИ:
Шунка- 150гр.
Мариновани гъби -200 гр.
Майонеза - 4 с.л.
Млян черен пипер на вкус
Накълцан магданоз - 1 с.л.
1. Нарежете шунката на тънки парченца и я сложете в купичка. Добавете ситно нарязаните гъби и разбъркайте добре.
2. В купичка смесете майонезата, солта, черния пипер и кайенски пипер. Добавете ситно нарязания магданоз. Изсипете получения сос върху салатата и разбъркайте добре.